Project gestart: Het gebruik van profielen in de uitvoering van het vreemdelingenbeleid
De Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) is gestart met een onderzoek naar het gebruik van profielen in de uitvoering van het vreemdelingenbeleid. Steeds meer organisaties en bedrijven, zowel binnen als buiten de overheid, maken gebruik van profilering. Profilering houdt in het verzamelen, analyseren en combineren van (persoons) gegevens met als doel iemand in te delen in een bepaalde categorie. Met profilering kan een organisatie ook het gedrag van mensen voorspellen of een beslissing over hen nemen. Profilering wil dus zeggen dat iemand aan de hand van een (risico)profiel wordt beoordeeld.
De overheid ziet profilering als een instrument dat kan helpen bij de keuze waar de beperkte middelen die beschikbaar zijn het beste kunnen worden ingezet. Het kan hier gaan om inzet van opsporingscapaciteit, maar ook om het bereiken van de juiste doelgroepen voor bijvoorbeeld een informatiecampagne. Organisaties die belast zijn met de uitvoering van, of de controle op, het vreemdelingenbeleid zijn bezig met het verkennen van de mogelijkheden die profilering kan bieden, of maken al gebruik van dit instrument. Daarnaast zijn er samenwerkingsverbanden tussen ketenpartners waarbinnen informatie wordt gedeeld, met als mogelijke uitkomst dat op basis van die informatie profielen tot stand komen. De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie heeft de ACVZ daarom verzocht hierover een advies uit te brengen.
De ACVZ heeft de volgende adviesvraag geformuleerd:
Hoe kan het gebruik van profielen bijdragen aan een efficiënte, effectieve en verantwoorde uitvoering van het vreemdelingenbeleid?
De adviesvraag zal worden beantwoord aan de hand van de volgende deelvragen:
- Hoe wordt profilering momenteel ingezet bij de uitvoering van het vreemdelingenbeleid?
- Wat zijn de ervaringen en behaalde resultaten?
- In hoeverre voldoet de wijze van profilering aan waarborgen op het gebied van privacy, databescherming en non-discriminatie?
- Welke lessen zijn te trekken uit de ervaringen op andere beleidsterreinen?
Het adviesrapport zal naar verwachting in het najaar van 2016 gereed zijn.
Comments are closed.