The Advisory Committee on Migration Affairs (ACVZ) consists of 10 members (including the Chair).
mr. J.N.M. Richelle (Koos)
Deputy Chair
dr. mr. T. de Lange (Tesseltje)
M.A. Beuving (Minze)
prof. dr. P. Boeles (Pieter)
dr. S.A. Bonjour (Saskia)
mr. dr. E.R. Brouwer (Evelien)
mr. T.M.A. Claessens (Tom)
prof. dr. J.P. van der Leun (Joanne)
prof. dr. C.R.J.J. Rijken (Conny)
dr. mr. C.R.J.J. Rijken
Universitair hoofddocent Europees en Int. Recht Universiteit van Tilburg,
specialist mensenhandel en (EU) mensenrechten
Eind jaren 90 kwam ik binnen de IND in aanraking met de fenomenen ‘mensensmokkel’ en ‘mensenhandel’. Aan de Tilburg University heb ik me daar verder in verdiept en doe ik onderzoek naar de verschillende aspecten van mensenhandel, inclusief de migratierechtelijke aspecten, en de negatieve effecten van globale migratie. Bij dit laatste thema kijk ik bijvoorbeeld naar de positie van de arbeidsmigrant aan de onderkant van de arbeidsmarkt in Nederland. Als specialist mensenhandel ben ik betrokken bij verschillende adviestrajecten op dit terrein. Verder ben ik rechter plaatsvervanger bij de rechtbank Zeeland en West-Brabant en geef ik de basiscursus mensenhandel bij de SSR aan rechters en officieren van justitie. Belangrijk aan het werk van de ACVZ vind ik dat we complexe thema’s toegankelijk maken en voorzien van kritische kanttekeningen die gebaseerd zijn op breed en diepgaand onderzoek van de materie. Zodoende zijn onze adviezen een welkome en noodzakelijke aanvulling op bestaand en voorgesteld beleid en wetgeving.
prof. mr. P. Boeles
Emeritus hoogleraar immigratierecht
Sinds ik in 1982 een praktijkboekje over vreemdelingenrecht had geschreven en o.a. met Carl Everaert een gespecialiseerd kantoor had opgericht, is mijn belangstelling voor het migratierecht steeds verder gegroeid en verdiept. In 1995 promoveerde ik aan de Radboud universiteit op een studie naar eerlijke immigratieprocedures in Europa. In 1996 werd ik hoogleraar in Leiden, de eerste jaren naast mijn advocatenpraktijk waar ik pas in 2002 mee stopte. Na mijn emeritaat in 2007 ben ik op eigen verzoek nog twee jaar onbetaald in Leiden aangebleven om gelden te werven voor de voortzetting van de leerstoel, die op de nominatie stond te verdwijnen. Dat lukte en in 2009 kon ik het stokje overdragen aan Peter Rodrigues die de leerstoel inmiddels naar veiliger wateren heeft geloodst. Ook verscheen toen het boek European Migration Law, dat ik schreef met Maarten den Heijer, Gerrie Lodder en Kees Wouters. De tweede druk is zojuist verschenen. Thans ben ik als gast-hoogleraar werkzaam aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken ervaar ik als een inspirerende en vakkundige groep mensen die steeds op zoek is naar evenwichtige antwoorden op moeilijke vragen.
dr. mr.T. de Lange (Tesseltje)
Docent bestuurs- en migratierecht, Universiteit van Amsterdam.
Ik begon mijn carrière als advocaat bij Everaert Advocaten en specialiseerde me in het reguliere vreemdelingenrecht, in het bijzonder op het gebied van arbeidsmigratie. Na een uitstap naar het bedrijfsleven schreef ik aan de Radboud Universiteit Nijmegen mijn proefschrift over de regulering van arbeidsmigratie naar Nederland. Daarnaast was ik enige tijd rechter-plaatsvervanger bij de vreemdelingenkamer te Amsterdam en lid van de Commissie Meijers. Nu ben ik werkzaam als universitair docent bestuurs- en migratierecht aan de Universiteit van Amsterdam en als senior onderzoeker verbonden aan de Universiteit Tilburg bij de Afdeling arbeidsrecht en sociaal beleid
mr. T.M.A. Claessens
Ex-rechter en -staatsraad in buitengewone dienst
Na de herziening van de Vreemdelingenwet in 1994, waardoor de rechtbank Den Haag belast werd met de rechtspraak in vreemdelingenzaken werd mij gevraagd om als landelijk coördinator de vreemdelingenrechtspraak in die rechtbank en de vijf nevenzittingsplaatsen te coördineren en zorg te dragen voor eenheid binnen deze zes rechtbanken door leiding te geven aan het gemeenschappelijk bureau en de zogenaamde rechteenheidskamer. Dit heb ik tot eind 1998 gedaan toen ik voorzitter werd van de sector bestuursrecht van de rechtbank Den Haag. Eind 2001 ben ik benoemd tot staatsraad in buitengewone dienst bij de Raad van State, waar ik me intensief heb bezig gehouden met het hoger beroep in vreemdelingenzaken tot mijn pensionering per 1 september 2010.
dr. mr. E. Brouwer
Universitair hoofddocent bij de sectie migratierecht, Vrije Universiteit Amsterdam
In 2007 ben ik gepromoveerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen (Centrum voor Migratierecht) met het proefschrift Digital Borders and Real Rights inzake de rechtsbescherming van derdelanders in het Schengen Informatie Systeem. Tussen 2007 en 2012 was ik universitair (hoofd)docent aan de Universiteit Utrecht. Belangrijke aandachtsgebieden in mijn onderzoek zijn migratierecht en mensenrechten, Europees recht, privacy en gegevensbescherming. Zo heb ik meerdere artikelen geschreven over het gebruik van databestanden en biometrie bij grens- en migratiecontrole, uitwisseling van passagiersgegevens en rechtsbescherming van migranten. Mijn huidig onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam betreft wederzijds vertrouwen in het Europese migratierecht en de rol van nationale rechters daarbij. Deze wat ‘caleidoscopische’ achtergrond zet ik graag in om met de overige collega’s van het ACVZ gedegen adviezen te schrijven inzake de vaak ingewikkelde vraagstukken van het migratiebeleid.
M.A. Beuving (Minze)
Voormalig korpschef van politie, commandant Koninklijke Marechaussee en voorzitter management board Frontex.
In mijn werk als korpschef, als Commandant van de Koninklijke Marechaussee en als voorzitter van de Managementboard van Frontex ben ik altijd nauw betrokken geweest bij vreemdelingenzaken. Thema’s zoals illegaliteit en de praktische uitvoerbaarheid van regelgeving hebben daarbij nog steeds mijn specifieke aandacht. Wat mij altijd gedreven heeft en nog steeds drijft is het feit dat deze vreemdelingen, vluchteling of asielzoeker ook mensen zijn die wij met respect zullen moeten benaderen. De humane uitvoering van het vreemdelingenbeleid is daarbij volgens mij doorslaggevend.
prof.dr. J.P. van der Leun
Hoogleraar criminologie Universiteit Leiden
Als hoogleraar Criminologie aan de Universiteit Leiden doe ik onderzoek naar migratie en criminaliteit (Crimmigratie ) maar ook mensenhandel en de aanpak daarvan. In het verleden heb ik onderzoek gedaan naar illegaal verblijf, multi-etnische wijken en ondernemerschap van migranten en ook praktijkervaring opgedaan als groepsleidster in verschillende instellingen. Op die manier ben ik veelvuldig in aanraking gekomen met aspecten en gevolgen van migratiebeleid, zowel bedoeld als onbedoeld.
Belangrijk bij het advieswerk van de ACVZ vind ik dat daarbij ook steeds wordt stilgestaan bij de uitvoering en praktijk van het beleid. Ik stimuleer daarom bijvoorbeeld mijn scriptiestudenten om vraagstukken uit te zoeken waar organisaties in het veld mee worstelen. Zo blijf ik met de praktijk in aanraking komen. Naast mijn werk als hoogleraar ben ik lid van verschillende redacties en van de adviesraad van de politie-eenheid Den Haag.
drs. P. Stienen
Zelfstandig adviseur, publiciste, voormalig diplomaat aan Nederlandse ambassades, o.a. in Egypte en Syrië.
Mensenrechten, asiel en vreemdelingenzaken zijn thema’s die als een rode lijn door mijn diplomatieke loopbaan lopen. Op de ambassades Cairo en Syrië (1995-2004) hield ik me bezig met het brede palet van migratie, asiel, ambtsberichten, gezinshereniging, mensensmokkel. Ook nu als zelfstandig adviseur op het gebied van diversiteit, diplomatie en mensenrechten blijf ik deze onderwerpen met veel belangstelling volgen en kan ik mijn inzichten en ervaringen uit de internationale diplomatie en kennis van het Nederlandse debat inzetten bij het advieswerk van de ACVZ over o.a. terugkeer, asielzoekers en ongedocumenteerden. Ik ben verder lid van de raad van Toezicht CARE Nederland, en ben verbonden met het Participatiecentrum voor vrouwen Stichting Yasmin Den Haag; met Bidayyat Syria (documentairefilms over Syrië); Masterpeace en voorzitter ElHizjra literatuurwedstrijd.